Χρυσή Λίρα Αγγλίας (παλαιάς κοπής)

Τιμή Αγοράς
490 €/τεμ.

Η Χρυσή Λίρα Αγγλίας δεν είναι απλώς και μόνο ένα πολύτιμο χρυσό νόμισμα, αλλά και μία κορυφαία επενδυτική επιλογή. Η τιμή της Χρυσής Λίρας Αγγλίας καθορίζεται συνεχώς από την αξία του χρυσού, ενώ παράλληλα τα σταθερά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι βασικός παράγοντας της πραγματικής επενδυτικής αξίας της. Οι Χρυσές Λίρες Αγγλίας παλαιάς κοπής αποτελούν παράλληλα και πολύτιμα χρυσά νομίσματα συλλογής. Η χρονολογία κοπής τους και η ποιότητα της όψης τους προστίθεται στην πραγματική αξία του πολύτιμου μετάλλου και της ιδιαίτερης σημασίας τους.

 

  •  ΒΑΡΟΣ 7,988 g
  • ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 22 καράτια
  • ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,05 mm
  • ΠΑΧΟΣ 1,5mm
  • ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
  • ΧΩΡΑ Ηνωμένο Βασίλειο και Κοινοπολιτεία

 

Κάθε αυθεντική Χρυσή Λίρα Αγγλίας διαθέτει διάμετρο 22 – 22,05 χιλιοστών, ενώ το μικτό βάρος του κράματος 22 καρατίων χρυσού κυμαίνεται μεταξύ 7,988805 – 8,00101 γραμμαρίων. Η πραγματική ποσότητα χρυσού που περιέχεται σε κάθε Χρυσή Λίρα Αγγλίας είναι σταθερά 7,3224 γραμμάρια ή 0,235421 ουγγιές.

Η Χρυσή Λίρα Αγγλίας στη σημερινή μορφή της κυκλοφορεί από το 1838. Από τότε έως σήμερα, οι μονάρχες του βρετανικού θρόνου προχώρησαν αρκετές φορές στην κοπή Χρυσών Λιρών.

Οι δύο όψεις της Χρυσής Λίρας Αγγλίας

Συνήθως η μπροστά όψη κάθε Χρυσής Λίρας Αγγλίας περιλαμβάνει το πορτρέτο του εκάστοτε μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, φιλοτεχνημένο από διάσημους γλύπτες και χαράκτες της εποχής τους. Πολλοί μονάρχες, όπως οι βασίλισσες Ελισάβετ ΙΙ και Βικτωρία, λόγω και της μακροχρόνιας παρουσίας τους στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσαν Χρυσές Λίρες Αγγλίας με διαφορετικά πορτρέτα τους.

Στην πίσω όψη κάθε Χρυσής Λίρας κυριαρχούν δύο διαφορετικές εκδοχές: Η πρώτη και πιο συνηθισμένη αποτελεί την παράσταση του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, έφιππου και ένοπλου, να φονεύει τον δράκο. Το χαρακτικό είναι φιλοτεχνημένο από τον Ιταλό καλλιτέχνη Benedetto Pistrucci, το 1817, και παραμένει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Η δεύτερη εκδοχή, σε μικρότερη συχνότητα, περιλάμβανε τον εκάστοτε βασιλικό θυρεό, αντί της παράστασης του Αγίου Γεωργίου.

Τα νομισματοκοπεία των Χρυσών Λιρών Αγγλίας

Από το 1838 και τη νομισματική μεταρρύθμιση της βασίλισσας Βικτωρίας, την αποκλειστική ευθύνη για την κοπή και κυκλοφορία των Χρυσών Λιρών Αγγλίας είχε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Στο πέρασμα των χρόνων, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο παραχωρούσε κατά καιρούς άδειες σε επιμέρους νομισματοκοπεία των βρετανικών αποικιών να εκδίδουν επίσημα Χρυσές Λίρες Αγγλίας.

Σε αντίθεση με την έκδοσή της από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου, η κοπή μίας Χρυσής Λίρας Αγγλίας από τα κατά τόπους βρετανικά νομισματοκοπεία σημειώνεται ευκρινώς στην όψη της, άνωθεν της χρονολογίας, με την προσθήκη των αντίστοιχων γραμμάτων: S για το Σίδνεϋ, Μ για τη Μελβούρνη, P για το Περθ, C για την Οτάβα, Ι για τη Βομβάη και SA για την Πρετόρια.

*Οι παραπάνω τιμές είναι καθαρές, δεν εμπεριέχονται κρυφές κρατήσεις.
**Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές, το προϊόντα ενδέχεται να διαφέρουν απο τις φωτογραφίες.